Päihdepolitiikkaa ja muuta Kaiken muun ohella päihdepolitiikkaa ja uutisia, joita valtamediasta on turha etsiä

Korkein oikeus ihmisoikeuksien puolella

Korkein oikeus on kahdessa ennakkopäätöksessään (KKO:2014:58 ja KKO:2014:57) tutkinut huumausaineen käyttörikoksen perusteella suoritettavien kotietsintöjen laillisuutta. Yleisestä oikeuskäytännöstä poiketen korkein oikeus on ottanut huomioon myös pakkokeinolaissa säädetyn suhteellisuusperiaatteen (tekohetkellä voimassa olleessa pakkokeinolaissa 7. luvun 1 a §, nykyisessä laissa vastaava säädös on nostettu 1. luvun 2 §:ksi) ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8. artiklan säädökset yksityiselämän kunnioituksesta.

Vaikka toisessa (KKO:2014:58) tapauksessa kotietsinnälle oli olemassa lain mukainen edellytys, on korkeimman oikeuden mukaan huumausaineen käyttörikos niin vähäinen teko, ettei suhteellisuusperiaatteen mukaan kotietsintää olisi pitänyt suorittaa.

Korkein oikeus toteaa:

  1. Kotietsinnän tekemistä harkittaessa on otettava huomioon myös pakkokeinojen käytössä pakkokeinolain 7 luvun 1 a §:n (402/1995) mukaan noudatettavasta suhteellisuusperiaatteesta johtuvat kotietsinnän toimittamisen rajoitukset. Tässä tapauksessa kysymys on ollut rikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta vankeutta ja josta käytännössä lähes poikkeuksetta määrätään rangaistukseksi lievä sakkorangaistus. Suhteellisuusperiaatteen merkitystä arvioitaessa on lisäksi otettava huomioon, että kotietsintä rikkoo kotirauhaa, jonka suojaa turvaavat sekä perustuslain 10 § että Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artikla.

  1. – – Korkein oikeus katsoo mainitut seikat huomioon ottaen, että A:n asunnossa 21.9.2011 toimitettu kotietsintä ei ole ollut sillä tavoiteltuun päämäärään nähden järkevässä suhteessa kotietsinnän kotirauhan suojaamiselle aiheuttamiin haittoihin ja että se siten on ollut sovellettavan pakkokeinolain 7 luvun 1 a §:n (402/1995) kotietsinnälle asettamien rajoitusten vastainen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kimmo Keijonen
Käyttäjän anttialien kuva
Antti Laine
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tärkeä ennakkopäätös joka onneksi koskee koko Suomea. Joka puolella on tehty lukemattomia määriä laittomia etsintöjä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

On hyvä että rikollisen poliisimme toimintaan puututaan yhä enenevissä määrin, koska poliisin mielivaltainen rikollisuus on yksi suurimmista epäkohdista maassamme. Aarnion tapaus on vain jäävuoren huippu ja jos asioita pengottaisiin huolellisesti, tulisi varmaan ilmi niin törkeitä tapauksia, etteivät kansalaiset edes uskoisi niitä todeksi!

Juha Nurmi

Toivottavasti tämä vaikuttaa heti poliisien käytänteisiin. Poliisi voi Suomessa tehdä aivan liian heppoisin perustein kotietsintöjä. Mielestäni erityisesti huumausaineiden kohdalla konstit ovat kohtuuttomia.

1) Ensinnäkin poliisi antaa itse itselleen kotietsintäluvan. Muissa maissa tässä tarvitaan tuomioistuimen päätös.

2) Toiseksi tätä äärimmäistä pakkokeinoa käytetään joidenkin sakotettavien rikosten tutkintaan aivan rutiininomaisesti. Kotietsintä lienee jo kovempi rangaistus kuin sakko.

3) Vaikka tutkittu rikos olisi jo selvitetty (esim. huumausaineen käyttörikos) ja syyllistä sakotettu, niin tästä huolimatta poliisi tekee rutiininomaisesti kaupan päälle sen kotietsinnän. Tämä ei voi mitenkään liittyä tutkittavan rikoksen selvittelyyn, koska se on jo selvitetty.

4) Edes tämä kotirauhan ja kodin vandalisointi ei poliisille riitä: ennen vuotta 2014 poliisi keräsi epäillyn tietokoneet, puhelimet, kamerat, tulostimet ja muistitikut mukaansa. Näitä saatettiin pitää pahimmillaan kuukausitolkulla takavarikossa. Tämä lienee silkkaa kiusantekoa? Nykyinen pakkokeinolaki onneksi antaa jonkinmoista suojaa ja ei suoraan anna poliisille lupaa ottaa ATK-laitteistoa matkaansa.

5) Ennen kuin eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi moitteita poliisille, niin poliisin mielestä kotietsintään riittävä syy on esimerkiksi se, että poliisikoiran kadulla nuuhkiman ihmisen hallusta ei löydy mitään laitonta. "Syyllinen johonkin, kunnes toisin todistetaan."

Harmittaa kun verorahojani tuhlataan tällaiseen sirkukseen, jossa tavallisen kansalaisen oikeusturva on perin matala.

Martti Laines

Kodin ja yksityiselämän häpäisy kotietsinnällä on todella rankka pakkokeino. Tuntisin loukattuna suurta vihaa poliisia kohtaan. Jos joutuisin valitsemaan, istuisin vaikka vakilassa tovin sen sijaan, että ulkopuolinen tulee penkomaan kotiani.

Parempaa Suomea poliisi ei näillä toimilla rakenna, vaan lisää nöyryytettyinä katkeria valtion vihollisia.

Toimituksen poiminnat